Roligare i Allinge än i Visby

Publicerad i Skånska Dagbladet den 13 juni 2014

Från torsdag till söndag denna vecka samlas Danmarks politiska elit och alla de som vill påverka samhällsutvecklingen. Men även om ett antal skånska politiker är på plats, så gror ändå en misstanke om att Almedalsveckan överprioriteras.

Senast i september 2015 blir det val till Folketinget. Efter Socialistisk Folkepartis utträde ur regeringen, Dansk Folkepartis spektakulära framgång i Europavalet, och senast debaklet runt det största oppositionspartiet Venstres ledare, så är det hela havet stormar. Frågan är om detta kan stärka den danska regeringens ställning. Oavsett, så kan det inte uteslutas att statsminister Helle Thorning-Schmidt försvinner ur bilden och i stället blir EU-kommissionens ordförande.

Stora frågor saknas inte när 2014 års Folkemøde samlar hundratals organisationer och kanske 60 000 människor. I stort sett alla danska ministrar och folketingsledamöter är på plats. Förra årets drygt 1300 evenemang, främst i form av seminarier och debatter, men också mingel och jippon av olika slag, har nu vuxit till mer än 2000. Många seminarier äger rum i tält, och därtill tas i stort sett alla samlingslokaler i Allinge i anspråk – från konditorier till en gammal brandstation. Det blir lätt lite trångt i tvillingbyarna Allinge-Sandvig, som till vardags bara har 1600 invånare.

Folkemødet kom till med inspiration från Almedalsveckan, det stora samhälls- och politikevenemanget som sedan flera decennier arrangeras i Visby i juli varje år. Danmarks inrikesminister Bertel Haarder var med vid det gotländska evenemanget 2010, och blev så betagen att han vid hemkomsten började verka för att sätta upp en dansk version. Som inflytelserik politiker lyckades det honom, i gott samarbete med Bornholms kommun, att i juni 2011 sjösätta det första Folkemødet i Allinge. Undertecknad var där, och ja, det var lugnt och stilla med 235 arrangemang och 10 000 besökare. Det stod nog och vägde lite grand – skulle Folkemødet slå rot eller skulle det fallera? Även om jag tyckte det var trevligt, så var det inte självklart för alla – Ekstrabladet skrev att det var “komiskt” och “löjligt”. Men så fel de fick!

Precis som vid Almedalsveckan, så är syftet att att stärka demokratin genom samtal och dialog. Därför är alla registrerade evenemang gratis, och allmänheten är välkommen. Men bakom kulisserna pågår naturligtvis en hel del som bara de invigda har kännedom om. Med många tunga beslutsfattare samlade, så är det upplagt också för diverse slutna middagar. Icke desto mindre – vid Folkemødet kan “vanligt folk” och rätt så vanliga organisationer, på ett osedvanligt enkelt sätt, komma i kontakt med tunga politiker.

Medvetandet om Folkemødet som plattform även för skånsk politik finns i någon grad. Region Skåne har, främst tack vare insatser från Öresundskomiteens sida, varit på plats sedan starten 2011. I år syns även Ystads hamn i programmet, men i övrigt är det tunnsått från Skåne. Kan det vara så att alltför många prioriterar kompisgänget i Visby, i stället för att bygga framtiden i Öresundsregionen?

Anders L. Hansson

About Anders L. Hansson

Website: http://www.annors.com
This entry was posted in Europe of Regions - A World of Regions, Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.