Katalonien har tröttnat på Spanien

Publicerad i Skånska Dagbladet den 20 november 2012

Katalonien har omfamnat Spanien och försökt göra det också till sitt projekt. Men kärlek från Madrid fick man aldrig. Nu är tålamodet snart slut.

I september höll Kataloniens regeringschef Artur Mas ett tal hos Nueva Economía Forum i Madrid. Inledningsvis noterar Mas att den ekonomiska situationen är svår men att det på längre sikt finns gott hopp för Spanien. Katalonien, med drygt sju miljoner invånare, har betydligt bättre möjligheter att återhämta sig. Export har inte varit varken Spaniens eller Kataloniens bästa gren men åtminstone de katalanska exportföretagen upplever nu en stark utveckling. Dessutom, menar Mas, är villkoren för utländska investeringar bättre nu.

Vad vanligt folk märker mest är dock att det offentliga måste spara pengar. Samtidigt som Spaniens regering ber om mera tid och mera pengar från EU, så hålls en hård attityd mot ansatta regioner som Katalonien. Men varför, undrar Mas, behöver produktiva Katalonien 50 miljarder euro i ekonomiskt stöd från Spaniens regering? – Därför att Katalonien varje år, sedan lång tid, tvingas avstå netto 15-16 miljarder euro till den spanska staten.

Katalanerna är trötta på att hjälpa Spanien utan att få respekt, och spanjorerna är trötta på att ständigt höra gnället från Katalonien – så tolkar Mas stämningarna. Katalonien har troget stött den spanska staten – med alltifrån demokratins införande till inträdet i EG, liksom i kampen mot terrorism. Så vad får Katalonien i utbyte? Jo, att den spanska staten ständigt försöker gröpa ur Kataloniens regionala författning. Under ett kvarts sekel, ett läge där åtta procent, netto, av bruttoregionalprodukten försvinner till Madrid. Bristfälligt med investeringar i infrastruktur. Samt en stark känsla av att Spanien inte respekterar den katalanska identiteten och det katalanska språket.

“Begå inte det största misstaget som kan begås i denna stund: att förminska det som sker i Katalonien”, säger Mas. Den 11:e september (Kataloniens nationaldag) demonstrerade 1,5 miljoner katalaner på Barcelonas gator, till stöd för ett starkt Katalonien. “Ett eget projekt”, som Mas uttrycker det.

Kan Spanien acceptera att Katalonien är en nation? frågar sig Mas. I såfall kan många problem lösas. Om inte, då vill ett folk med lång historia, och med många projekt för framtiden, lösa sina problem på egen hand – i fredliga, demokratiska och i strikt europeiska former, understryker Mas. “Vi har inte blivit galna”, fortsätter han, och förklarar att när katalanerna kräver de redskap som en stat kan ge, då gör man det inom ramen för såväl EU som euro.

En vecka efter sitt tal gav Spaniens regeringschef Rajoy ett tydligt nej: Katalonien kommer inte ges skattesuveränitet på det sätt som Baskien har. Mas svar blev att utlysa nyval i Katalonien. Sannolikt får Mas partifederation, CiU ca 50 procent av rösterna. Om inte, har de katalanistiska partierna ändå majoritet tillsammans. Då kan det bli en folkomröstning om självständighet. Valet hålls nu på söndag den 25 november.

Anders L. Hansson

About Anders L. Hansson

Website: http://www.annors.com
This entry was posted in Europe of Regions - A World of Regions, Uncategorized and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.